Kalmec Uluslararası Konferansta | İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

İKTİSADİ, İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ

Kalmec Uluslararası Konferansta

Kalmec Uluslararası Konferansta

KALMEC BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİNDE

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyelerinden, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sezer Özcan, Co-Opinion Network ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen “Youth Empowerment: Political Participation & Economic Development in the Middle East & North Africa” adlı Uluslararası Konferansa sözlü bildiride bulunması için davet edildi. 

Türkiye Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış’ın da konuşmacı olarak davet edildiği konferansın ana teması; “Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da Arap Baharı” sonrası yaşanan sosyal, politik ve ekonomik gelişmeleri genel olarak bu bölgelerden gelen kişilerle değerlendirmek olduğu belirtildi. Konferansa; akademisyenler, gazeteciler ve sivil toplum örgütleri yetkilileri katılım yaparken, konular karşılıklı olarak masaya yatırılarak incelemeler yapıldı. Ayrıca konferansta, geleceğe yönelik çeşitli çözüm önerileri üretilerek, önemli analizler yapıldı.

Kalyoncu Ortadoğu Araştırma ve Uygulama Merkezi (KALMEC) Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sezer Özcan, son 10 yılda Avrupa’daki Müslüman gençler arasında artan, (özellikle Almanya ve Fransa’da) radikalleşme sebeplerine yönelik yaptığı araştırmalarını katılımcılarla paylaşma fırsatını yakalayarak, araştırma sonuçlarını Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde artan radikalleşme sebepleriyle karşılaştırma fırsatını bulduğunu belirtti.

Konferans neticesinde Dr. Sezer Özcan, Konferans sonrası şunları ifade etti: “Avrupa’daki ve Ortadoğu Bölgesindeki “Müslüman Gençler” arasında radikalleşme eğilimlerini daha iyi anlamak için bu gençlerin DAEŞ gibi terör örgütlerine katılımlarının sosyolojik sebeplerini analiz etmek gerekiyor. Uzun zamandan beri realist bakış açısıyla (hard-power) yani askeri yöntemlerle çözülmeye çalışılan radikalleşme meselesi esasında; dini, ideolojik, sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik, toplumsal ve siyasi sebepleriyle irdelenip bu gerçeklikle çözüm arayışları bulmanın daha rasyonel olacağını düşünüyorum” diyerek görüşlerini belirtti.